In 1858 wordt op initiatief van toenmalig Burgemeester “van Es” een commissie in het leven geroepen om de nodige fondsen bijeen te brengen tot de stichting van een kerk en pastorie te Melissant.
Bij Koninklijk Besluit van 20 februari 1862
wordt het bestaan van een zelfstandige gemeente erkend.
Het orgel is in 1959 gebouwd door de firma C. Verweys (Melodia Orgelfabriek van orgelbouwer) uit Amsterdam.
Het pijporgel heeft 2 klavieren en een pedaal en het had 12 zelfstandige registers. De tractuur is elektro-pneumatisch met een zogenaamde kegellade.
Het is geplaatst op het balkon achterin de kerk.
Vanaf het begin (1864) werd voor ondersteuning van de gemeentezang gebruikgemaakt van een voorzanger.
Een orgel werd begin 1960 aangeschaft om de gemeentezang te begeleiden
In 2002 wordt het gerestaureerd door de firma S. de Wit & Zn (Pijporgelbouw & onderhoud) uit Nieuw-Vennep, die ook de tractuur vernieuwt, de dispositie enigszins wijzigt en het pijpwerk opnieuw intoneert.
De kerk en pastorie zijn gebouwd door aannemer J. van Bochove uit Sommelsdijk
Het is gebouw is een zogenaamde waterstaatskerk en is voorzien van een klokkentoren met koperen spits.
Op 17 december 1863 werd de gemeente geïnstrueerd onder leiding van de consulent Ds. H. van Dorsser (predikant te Stellendam).
Aanwezig waren 42 manslidmaten en 2 leden van de Classicaal Bestuur (van de Classis Brielle).
In maart 1864 werd de eerste kerkvoogdij benoemd evenals een voorlezer en voorzanger in de persoon van Dhr. M. van den Berge.
Oktober 1864 traden alle kerkenraadsleden af. Op 15 december 1864 worden er weer twee kerkenraadsleden gekozen onder leiding van de consulent Ds. H. van Dorsser (predikant te Stellendam).
26 augustus 1867 werd er een advertentie geplaatst in "Kerkelijke Courant" met de oproep aan kandidaten zich beschikbaar te stellen voor de gemeente Melissant. Elf kandidaten melden zich hiervoor aan!.
De wapens van de drie "gemeenten" Melissant, Roxenisse en Onwaard. Deze wapens bevinden zich op het klankbord van de kansel.
In 1857 werden de polders Roxenisse en Onwaard samengevoegd, onder de naam Melissant.
In het begin van de zeventiger jaren werd de kerk gerestaureerd,
het kerkinterieur bestond uit een middenschip en aan beide kanten zijbankjes en er waren hoge banken die allemaal verhuurd werden.
De vloer in zijn geheel werd eruit gebroken en er kwam nieuwe verwarming. Tijdelijk werd er toen gekerkt in de Gereformeerde kerk.
Na de restauratie waren er alleen nog vrije zitplaatsen in de kerk.
De pastorie die tegen de kerk was aangebouwd werd slecht, daarom werd begin 1960 besloten een nieuwe pastorie te bouwen, deze is er gekomen en is nog de huidige pastorie van de gemeente.
De oude pastorie werd opgeknapt en bleef dienst doen voor het verenigingswerk en de woning werd ondertussen nog verhuurd aan gemeente leden.
Vanaf 2004 vervalt de hervormde kerk en gaat het verder als de Herstelde Hervormde Kerk en in 2010 draagt de Protestantse Kerk Nederland de gebouwen over aan het kerkbestuur van de Herstelde Hervormde Kerk.
In 2013 bestond het kerkgebouw 150 jaar
In 2014 worden de ramen van de kerk vervangen door middel van de acties die opgezet werden door in 2006 opgerichte Activiteiten Commissie.
In 2020 word net als in oorlogstijd de kerk gesloten voor de gemeente leden ditmaal i.v.m. het corona virus.
Vanaf heden kan iedereen die belangstelling heeft komen naar de erediensten,
deze zijn om 10:00 uur en 18:00 uur.
Ook zijn deze te beluisteren via
www.kerkdienstgemist.nl
of via het YouTube kanaal van de kerk.
Voor meer informatie kunt u kijken op onze website.
www.hhgmelissant.nl
In 1978 werd de oude pastorie gesloopt en bouwde men op die plaats een geheel nieuw verenigingsgebouw, dat de naam kreeg:
“De Poort”
Persbericht PKN, 6 september 2007.
In Melissant is het overgrote deel van de hervormde gemeente overgegaan naar de Hersteld Hervormde Kerk. De hervormde gemeente in de Protestantse Kerk geeft daarom de kerk en het verenigingsgebouw voor vijftig jaar in erfpacht aan de herstelden. Ook wordt een deel van het vermogen aan hen overgedragen.
Het aantal leden van de oorspronkelijke hervormde gemeente dat lid wil blijven van de Protestantse Kerk is te klein om als zelfstandige gemeente verder te gaan; daarom wordt de mogelijkheid onderzocht van samenvoeging met de naburige hervormde gemeente Stellendam. Wel zal de hervormde gemeente gebruik mogen blijven maken van de kerk en het verenigingsgebouw.
Uit Reformatorisch Dagblad, 25 augustus 2009.
Kort geding PKN–HHK Melissant.
Op 9 september dient een door de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) aangespannen kort geding tegen de hersteld hervormde gemeente van Melissant, zo meldt het Kerkblad, orgaan van de Hersteld Hervormde Kerk. In het geding verzoekt de Protestantse Kerk de rechter om de hersteld hervormde gemeente op te dragen de door de PKN in 2007 getroffen voorziening voor wat betreft de kerkelijke goederen in Melissant uit te voeren.
In de voorziening krijgt de hersteld hervormde gemeente het kerkgebouw in erfpacht, maar behoudt de hervormde gemeente zich het recht voor het kerkgebouw te gebruiken voor twee zondagse kerkdiensten. De pastorie is in de voorziening toebedeeld aan de hervormde gemeente.
De hersteld hervormde gemeente heeft bezwaar gemaakt tegen de door de PKN opgelegde voorziening, maar dat bezwaar is door de Protestantse Kerk afgewezen. De PKN wil nu door de gang naar de rechter de medewerking van de hersteld hervormde gemeente bij uitvoering van de voorziening, en daarmee toegang tot het kerkgebouw, afdwingen.
Uit Reformatorisch Dagblad, 29 september 2009.
Rechter: Kerk in Melissant delen
De rechtbank van Rotterdam heeft de hersteld hervormde gemeente van Melissant opgedragen het kerkgebouw op zondagen vanaf uiterlijk twaalf uur ter beschikking te stellen aan de hervormde gemeente. Alle andere eisen van de hervormde gemeente, in een door haar aangespannen kort geding tegen de hersteld hervormde gemeente, heeft de rechter afgewezen.
Dat blijkt uit het integrale vonnis dat de rechtbank maandag openbaar heeft gemaakt. Het kort geding was aangespannen door de hervormde gemeente omdat de hersteld hervormde gemeente weigerde mee te werken aan de uitvoering van een door de Commissie van Bijzondere Zorg (cbz) van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) opgelegde definitieve voorziening in 2007. In die voorziening regelt de Protestantse Kerk de verdeling en het gebruik van de kerkelijke goederen. Zo was het kerkgebouw in Melissant in erfpacht gegeven aan de hersteld hervormde gemeente maar wil de hervormde gemeente er eventueel nog wel kerkdiensten kunnen houden.
De rechter stelt in zijn vonnis dat alleen de eis van de hervormde gemeente tot medegebruik van het kerkgebouw voldoende spoedeisend is om er in kort geding uitspraak over te kunnen doen. De hervormde gemeente had daarnaast ook een aantal andere eisen ingebracht. Die werden door de rechter afgewezen.
De hervormde gemeente had geëist het kerkgebouw op zondagen vanaf elf uur te mogen gebruiken, maar de rechter heeft dat tijdstip verlegd naar „uiterlijk” twaalf uur. Als de hersteld hervormde gemeente echter op een vroeger tijdstip diensten belegt, moet het kerkgebouw in overleg eerder ter beschikking worden gesteld aan de hervormde gemeente. Verenigingsgebouw De Poort mag door de hervormde gemeente één avond per week „exclusief” worden gebruikt.
In zijn vonnis stelt de rechter het eigendom van de kerkelijke goederen niet ter discussie. Hij verwijst naar de jurisprudentie die in deze zaak reeds is gevormd. In de Verklaring voor rechtsprocedure heeft de Utrechtse rechtbank in maart 2008 uitgesproken dat de hervormde gemeenten in de Protestantse Kerk eigenaar zijn van de kerkelijke goederen van de hervormde gemeenten in de vroegere Nederlandse Hervormde Kerk. Ook speelt het voor de rechter geen rol dat de kerkelijke goederen in Melissant in het verleden zijn ondergebracht in een stichting.
De beoordeling van de vraag of de voorziening, zoals die is getroffen door de cbz, inhoudelijk onaanvaardbaar is, leent zich volgens de rechter niet voor een kort geding. Wel stelt hij in het vonnis dat hij er „vooralsnog niet van overtuigd” is dat de aan de hersteld hervormde gemeente opgelegde verdeling naar „maatstaven van redelijkheid en billijkheid aanvaardbaar is.” Klik hier!
Bovendien noemt hij het spoedeisende karakter van dit onderdeel van de eisen van de hervormde gemeente „niet evident” en stelt hij dat „dit geschilpunt” in een eventuele bodemprocedure dient te worden beslecht.
Uit Reformatorisch Dagblad, 18 september 2010.
De kleine synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) heeft vrijdag in Lunteren ingestemd met een herziening van een voorziening voor de hersteld hervormde gemeente (hhg) van Melissant. De voorziening houdt in dat het meeste vermogen en de gebouwen overgedragen worden aan de hersteld hervormde gemeente. De leden van de hervormde gemeente krijgen voortaan pastorale zorg van de hervormde gemeente van Stellendam.
Uit Reformatorisch Dagblad, 21 november 2013
Het kerkgebouw van de hersteld hervormde gemeente (hhg) in Melissant staat dit jaar 150 jaar in het centrum van het dorp op Goeree-Overflakkee.
Op 17 december 1863 kwamen 42 mannelijke lidmaten in Melissant bij elkaar om in het bijzijn van de consulent de gemeente te institueren. In het jaar 1868 kreeg deze haar eerste predikant, ds. I. W. Margadant.
In totaal hebben in de achterliggende anderhalve eeuw 22 predikanten de Melissantse gemeente gediend. De huidige predikant, ds. N. van der Want, deed op 12 januari 2011 intrede.
Scriba E. M. Leijdens geeft aan dat er in de achterliggende jaren veel vrijwilligerswerk is ver- richt om de kerk en het verenigingsgebouw dat daaraan grenst te kunnen onderhouden. De kerk –gebouwd in de zogeheten waterstaatsstijl– kwam in 1863 gereed; het verenigingsgebouw dateert uit 1978.
In het kader van het 150-jarig jubileum heeft er volgende week zaterdag een samenzangavond plaats. Medewerking daaraan verleent het mannenkoor Obadja uit Ouddorp. Ds. Van der Want zal een meditatie houden.
Ik ben verblijd, wanneer men mij
Godvruchtig opwekt: "Zie, wij staan
Gereed, om naar Gods huis te gaan;
Kom, ga met ons en doe als wij."
Ps. 122 vers 1