Kandidaat G.T. van Appeldoorn

Alle tekst die hier onderstaan zijn gekopieerd bij www.digibron.nl en tekstueel aangepast naar de hedendaagse tijd.


Intrede

Kandidaat G.T. van Appeldoorn

Na iets meer dan een jaar vacant te zijn geweest, i.v.m. het vertrek van ds. N. van der Want in april 2015, heeft de Hersteld Hervormde Gemeente van Melissant weer een eigen predikant. Afgelopen woensdagmiddag werd kandidaat G.T. van Appeldoorn hier met handoplegging in het ambt bevestigd, als 23e predikant van deze gemeente, en ‘s avonds deed hij er intrede.


Tijdens de bevestigingsdienst ging ds. R.W. Mulder uit Leerbroek voor. ‘s Avonds deed ds. Van Appeldoorn intrede met de tekstwoorden van Filippenzen 4 vers 19: ‘Doch mijn God zal naar Zijn rijkdom vervullen al uw nooddruft, in heerlijkheid, door Christus Jezus’. Als thema zette hij boven de intredepreek ‘Heenwijzen naar een rijk God’, om vervolgens stil te staan bij drie hoofdgedachten: 1) Mijn God, 2) Uw nooddruft en 3) Zijn rijkdom.

Een rijk God

Paulus schreef zijn brief aan de Filippenzen terwijl hij in de gevangenis zat. Vandaaruit kon Paulus niet naar de gemeente van Filippi en kon hij hen ook niets geven, hoewel hij dat graag wilde. In die omstandigheden verwijst hij naar ‘Mijn God’. Díe kan in alles vervullen. En wat hebben wij dát nodig: Die God van Paulus, Die al je armoede vervult. De Heere heeft geen beperkingen. Daarom mogen we, ook als predikant, naar Hém heenwijzen. In de gemeente van Filippi hadden ze eensgezindheid nodig, eensgezindheid in de Heere, meer liefde en verdraagzaamheid, bewaring voor dwaalleraren en voor de verleidingen van de wereld. Ook wij hebben veel nooddruft. Door de zondeval zijn we God kwijtgeraakt en hebben we nu nog maar één ding nodig: God Zelf, want in Hem is alles. In onszelf zijn we straatarm. En als we Christus missen, missen we alles. Is dat al uw beleving geworden, dat u blind bent, ellendig, arm en naakt, dat u God kwijt bent? Dan is het alleen Zíjn komst die ons heil volmaakt. En God is niet karig, maar geeft overeenkomst Zijn rijkdom. En die is onuitsprekelijk groot. Die rijke God mogen wij u verkondigen! Hoe kan het, dat Hij Zijn rijkdom aan ons, zondaren, geeft? Dat kan alleen door Christus, Die om onzentwil arm is geworden en aan het kruis is gestorven. Naar Zijn rijkdom heeft God Zijn Zoon naar deze wereld gezonden en heeft Hij Zijn eigen lieve Zoon niet gespaard, maar Hem voor ons allen overgegeven. En waar het nu voor ons onmogelijk en afgesneden wordt in ons leven, daar komt Híj en maakt Hij vol, op overvloeiende wijze. Dan maakt Hij ons eerst leeg, om ons vol te maken met Hem. We hopen dat wij dit in Melissant ook veel zullen mogen horen. Zonder Hem ben je straatarm, maar mét Hem ben je schatrijk. Weet u daar in eigen leven ook van? Al wat u ontbreekt, schenkt Hij zo gij ‘t smeekt!

Toespraken

Na de preek werd ds. Van Appeldoorn toegesproken. Eerst door burgemeester Ada Grootenboer. Daarna door ds. B.D. Bouman, predikant van de Hersteld Hervormde Gemeente van Stellendam, als consulent en namens de Classis Zuidwest. En tot slot door ouderling E.M. Leijdens namens de eigen kerkelijke gemeente.

Afscheid Ds. Van Appeldoorn

Afgelopen zondag 14 februari nam ds. G.T. van Appeldoorn afscheid van de Hersteld Hervormde Gemeente van Melissant. Als Schriftgedeelte behandelde hij Handelingen 20, de verzen 17 tot en met 38. Dit zijn dezelfde woorden waarmee ds. Mulder hem vierenhalf jaar geleden bevestigde in de gemeente. Het thema van de preek was 'afscheidswoorden'. "Hoewel verder alles kan veranderen, blijft God dezelfde."


In de preek zijn er drie punten: een droevige reden, een rijke troost en een heerlijke hoop. De predikant begint met een kort persoonlijk woord. "Wat zal ik vanmiddag zeggen?

We voelen ons allemaal wat verlegen en zoeken naar woorden. Maar ik heb mogen ervaren dat wanneer onze eigen woorden tekortschieten, we Gods Woord moeten laten spreken. Daarom luisteren we vanmiddag naar het afscheid van Paulus van de gemeente van Efeze. Hij mag de gemeente in Gods handen bevelen. Dat mag ik ook vandaag doen."

Briesende leeuw

In de tekst gaat het over Paulus die naar Jeruzalem reist, na zojuist zijn derde zendingsreis gemaakt te hebben. Hij laat de ouderlingen van de gemeente van Efeze bij zich roepen en spreekt hen toe. "Net zoals de gemeente toen staan ook wij open voor dwalingen en verleidingen. De wolven kunnen komen van buitenaf, maar ook van binnen de gemeente zelf. Er kan dan ook best een zekere angst zijn: hoe gaat het nu verder met de gemeente van Melissant? De duivel gaat immers rond als een briesende leeuw."

"Maar Paulus blijft daar niet in hangen, en dat moeten wij ook niet doen. Er zit ook een rijke troost in het gedeelte. Hij mag de gemeente aan de Heere overdragen, en dat mogen we ook vanmiddag doen. God houdt Zijn gemeente in Zijn hand, ondanks de wolven van binnen en buiten. Met Christus' bloed is voor de zonde betaald, de liefde van God voor ons is duidelijk door het zenden van Zijn Zoon. Als we de Bijbel samenvatten in één woord, dan is dat genade. Het Woord verandert nooit. De stem die het brengt kan anders zijn, maar het Woord blijft hetzelfde. Wij laten elkaar los, maar de toekomst is in God."

Lege plaats

Na de preek zijn er nog een tweetal sprekers. Allereerst spreekt dhr. De Wit namens het Breed Moderamen Classis Zuid-West. Op de video-verbinding is het eerste deel van zijn toespraak niet te horen. Maar uiteindelijk wenst hij de predikant een goede en gezegende tijd toe, en spreekt de hoop op dat de gemeente van Melissant niet lang vacant zal blijven. Voorlopig is ds. Van Estrik bereid gevonden om als consulent op te treden.

Namens de gemeente en kerkenraad spreekt scriba Van der Veer. Hij bedankt de predikant voor alles van de afgelopen periode. "U moet nu de gemeente loslaten, en dat kan pijn doen. Maar het is de Heere die u van hier geroepen heeft. De weg leidt naar Loon op Zand. We hopen dat God met u mee mag gaan, en u ook daar de aanwezigheid van Hem mag ervaren." Zijn laatste woorden richt hij tot de kerkelijke gemeente. "We hebben nu een lege plaats in onze gemeente. Maar het Woord en de Herder blijven. Zult u dan ook uw plaats niet leeglaten?" Tot slot vraagt hij de gemeente haar predikant toe te zingen met de woorden van psalm 33.

Luisterend oor

Ds. Van Appeldoorn sluit ook persoonlijk af. "We hebben met elkaar gestaan rondom de wieg én het graf. Juist door die band is het zo moeilijk om elkaar weer los te laten. Dank voor alle openheid, het lief en leed werd met elkaar gedeeld. Met de kerkenraad was het heel waardevol om met elkaar te spreken over hoe de Heere ons geroepen heeft tot Zijn dienst. En jongeren, ik vond het mooi om jullie catechisatie te geven, dat weten jullie. Ik ga jullie missen."

De burgerlijke overheid is niet aanwezig in verband met het coronavirus. Wel stuurde burgemeester Grootenboer een kaart, als blijk van medeleven. "Hartelijk dank voor de constructieve wijze waarop we met elkaar spraken, hoe u het goede zocht en een luisterend oor bood. Bedankt voor iedereen die per post, mail, telefoon of fysiek betrokkenheid toonde de afgelopen tijd. Gemeente, we hebben ons hier thuis gevoeld. Uiteindelijk willen we eindigen in de Heere." Voor de laatste keer zegent hij als predikant dan ook ‘zijn’ gemeente, in de naam van de Drie-enige God.

Share by: