Ds. M. Verweij

Alle tekst die hier onderstaan zijn gekopieerd bij www.digibron.nl en tekstueel aangepast naar de hedendaagse tijd.


Intrede Ds. M. Verweij

Zondag j.1. was het voor de Ned. Herv. Kerk te Melissant een blijde dag, daar zij het voorrecht had weer een nieuwe predikant te mogen ontvangen. In de voormiddaggodsdienstoefening werd Ds. Verweij tot zijn dienstwerk ingeleid door Ds. Bouw, die 11 jaar geleden van Melissant afscheid nam en aan dit afscheid herinnerde, na het zingen van Ps. 65 : 2 en het lezen van 1 Tim. 4. Hij stond stil bij de wisselingen des levens, nu kinderen tot volwassenen zijn gegroeid en anderen een hogeren trap des ouderdoms hebben bereikt. Ook hebben velen de tijd met de eeuwigheid verwisseld, maar Eén is dezelfde gebleven, Jezus Christus, die ter rechterhand Gods zit, van Wien nog steeds geldt: Mijn bloed reinigt van alle zonden. Hij neigde Zich tot deze gemeente om U een nieuwe leraar te geven, die veel wat hem lief was, verlaten heeft om naar dit eiland te komen. Het doet ons goed, zei Ds. Bouw, deze bevestiging te mogen verrichten. Er is hier een begeerte naar het Woord.

(Spr. bepaalde zijn gehoor bij Spr. 13 : 17b.: ,,Een getrouw gezant is medicijn." en stond stil bij het ambt van den prediker in zijn Ie beschuldigend, 2e heilzaam en 3e verantwoordelijk karakter. Deze tekst, aldus spr. is in het bijzonder van toepassing op het ambt van herder en leraar. Het oude woord „Ziener" wordt 'ook wel vertaald door Dienaar en zelfs wel door Engel. Het tekstwoord geeft aan, dat het mensdom ziek is en Is daarom beschuldigend voor mensen, die geestelijk ziek zijn. Een golf van vernietiging gaat door de wereld en openbaart zich in zelfzucht en in de 'verhouding tot God. Toen Adam tot een heer over de Schepping werd gesteld, is hem het eeuwige loven beloofd. De mensheid moest trachten God groot te maken, doch de meesten verlaten God en vloeken Hem. Deze ziekte is een wereldkrankheid, want in elk mens liggen de ziektekiemen. Al zegt men: ik bid, lees in de bijbel en ga naar de kerk, dan zegt God: er is niemand die goed doet! Om Zijn eer en tot heil van Zijn volk bereidde God medicijn, wat beter is dan dat wij het zelf doen. Een getrouw gezant is medicijn. Zulk een gezant ontvangt gij nu, die voor U medicijn kan betekenen in Uw klachten over Uw verdorvenheid en geestelijke dodigheid. Bij den Heere is levenselixer. Een voorrecht voor den prediker, deze medicijn om niet te mogen uitdelen.

De geestelijke dokter draagt groter verantwoording dan de natuurlijke. Wee den prediker die verkeerde medicijnen toepast. Er staat met^ nadruk, dat een getrouw gezant medicijn is.

Ds. Bouw wendt zich dan tot de beroepen leraar. Een zware taak, die tegen vlees en bloed ingaat, wacht U. Onze tijd leeft in een eenheidsroes en het is een schande, dat de niet op Gods Woord gefundeerde prediking wordt aanvaard. Wij kennen U als iemand die eerbied heeft voor Gods waarheden. Waar grote gevaren U bedreigen, overschat uzelf niet. Het mes van Gods Woord moet diep in de wonde gezet, want God doet van Zijn recht geen ^stand. Hij geve U licht en .wijsheid en gebruiken Uw arbeid om de benauwenissen van Gods volk weg te nemen en wee U, gemeente, indien ge de medicijn weigert en de kerkdiensten, die Gods spreekuur zijn, veracht. Nu God U dezen leraar geschonken heeft bidden wij U toe, dat gij door hem genezing van God zult ontvangen. Na de bevestiging zong de gemeente Ds. Verweij Ps. 134 : 3 toe.

Des na middags deed Ds. Verweij de intrede in zijn nieuwe gemeente. Na het zingen van Ps. 68 : 10 en het lezen van Marcus 1 : 1—20 begroette de nieuwe leraar de gemeente op deze gewichtige dag, nu er een herder in hun midden gekomen is. Gods stem riep ons tot het predikambt en wij hebben de roeping opgevlogen. Het is onze begeerte U Jezus Christus' prediking te brengen, die als de leraar der gerechtigheid de behoefte van het menselijke hart het best gekend heeft. Ds. 'Verweij nam zijn tekst uit Marcus 1 : 14 en 15: „En nadat Johannes overgeleverd was, kwam Jezus in Galilea, predikende het evangelie van het Koninkrijk Gods en zeggende: De tijd is vervuld en het Koninkrijk Gods nabij gekomen; bekeert U en gelooft het Evangelie! Hij stond stil bij:

  1. het karakter
  2. de inhoud
  3. de vorm van Jezus' prediking.

Het karakter van de prediking is die van een heilsprediking. Christus leerde als machthebbende niet een evangelie, maar het evangelie van Gods Koninkrijk. Johannes predikte als boetgezant een gerichtsprediking. Johannes verbrijzelde, Zie voor vervolg pag. 2 1ste kolom doch Jezus genas. Gerichts- en wetsprediking is evenwel nodig. De tijd waarin Jezus predikte, was een verschrikkelijke. Johannes pas onthoofd en nu de heraut zweeg, trad de Koning op..Deze tijd is ook een verschrikkelijke. Er is een economische en politieke ontwrichtmg, een geestelijke verslapping en zedelijke verwildering waar te nemen, waartegenover de taak van de prediker staat om het evangelie te brengen. Het zijn donkere jaren, die voor ons liggen, doch des te duidelijker zullen wij dan het karakter van de heilsprediking van Jezus zien. Jezus ging naar het heidense, meest verdorven deel der Joodse natie toe: Galilea. Eten roepstem voor den prediker om zich midden in het volksleven te werpen. Het Koninkrijk Gods is nabij gekomen en God gaat Zijn heerschappij over zijn volk tonen, omdat de tijd vervuld is. Dat zal de inhoud van iedere prediking zijn. Laat deze niet aan U voorbijgaan. Jezus eist bekering. Ga terug naar God. Leef niet langer in on- en eigengerechtigheid. Bekering is een afkeer van uzelf, een inkeei' tot uzelf en een terugkeer tot God. Bekering en geloof horen bijeen, want geloof zonder bekering is een tijdgeloof. Deze tekst bevat een rijk evangelie. Slaat ge acht op Christus' eis of leeft ge nog voort naar het goeddunken Uws harten? Laat dan de eis van God op Uwe geest inwerken en bekeert U tot het geloof.

Na de predikatie sprak Ds. Verweij de Kerkeraad en Kerkvoogdij toe, met wie hij op een goede samenweiking hoopte. Ook de koster, organist, voorgangers van de Ring Flakkee, zomede de afgevaardigden der Geref. Kerk en de plaatselijke overheid werden toegesproken. Waar Ds. Anker naar Heusden vertrekt wenste Ds. Verweij hem sterkte toe om daar zijn arbeid naar Gods wil te volbrengen, terwijl hij hem dankte zijn arbeid te Melissant verricht.

Ds. Bouw werd dank gezegd voor zijn bevestiging en de Jeugdverenigingen steun en medewerking toegezegd.

Tenslotte sprak Zijn Eerw. de gemeente nog toe en zeide geen volmaakte gemeente achter gelaten te hebben. Zelf zijn we ook niet volmaakt, doch wij vragen Uw belangstelling voor Christus, die deze waard is.

De consulent Ds. Anker van Herkingen zeide blij te zijn de nieuwe leraar als predikant te mogen begroeten en dankt voor de gezonde prediking. Wees klein in Uzelf en groot als ge 's Heeren Woord crengt in alle lagen der bevolking. Z.Eerw. dankt de gemeente voor alles, wat voor hem gedaan is, doch moet helaas zeggen, dat men voor wat het catechisatie onderwijs betreft, zijn roeping niet verstaan heeft, wat spr. als een schandvlek aanmerkt. Niet een jongen van 16 jaar moet de toon aangeven, maar de ouders en dat in liefde.

Daarna zong de geijieente Ds. Verweij Ps. 84 : 3 toe.

Namens de Ring en Classis sprak Ds. Verniaas"van Dirksland en nep de nieuwe leraar een hartelijk welkom toe. Scherpe tegenstellingen zijn hier niet.

Scherpe tegenstellingen zijn hier niet. Mogen we in U iemand bezitten, die bidt, dat er eenheid in de kerk blijven zal. Spoedig hopen we als collega vriendschap met elkander te sluiten.

De heer P. D. Sieling wenste namens de Ger. Kerk de gemeente geluk met de spoedige vervulling der vacante leraarsplaats en wenste Ds. Verweij zegen op zijn aabeid toe. De scheiding waarvan U gesproken hebt is niet zo groot als in andere plaatsen en zonder de kerkelijke muren hopen we veel met U samen te werken. De strijd tegen het ongeloof is hetzelfde doel dat wij gemeen hebben.

De heer Roodzant sprak namens de kerkeraad. De Heere, die Zijn dienstknechten beveelt om te gaan en zij gaan, geve U licht uit Zijn Woord opdat velen mogen worden toegebracht. Spr. bad mevr. Verweij gebed toe, tot steun voor haar echtgenoot. Ook dankte spr. voor de toegezegde steun aan de jeugdverenigingen en bevaJ de nieuwe predikant in het gebed der gemeente aan. Ps. 119 : 9 werd daarna Ds. Verweij 'toegezongen, die tenslotte eindigende met gebed en het zingen van Ps. 95 : 4 en 5.

Afscheid Ds. M. Verweij

Na een verblijf van ruim 3,5 jaar in Melissant, heeft ds. Verweij, wegens vertrek naar Besoyen, Zondag 7 Jan. 's middags voor de laatste maal als eigen herder en leraar in de afscheidsdienst het Woord bediend.

De gemeente was in grote getale opgekomen. Onder de aanwezigen merkten we op : afgevaardigden van de Geref. Kerk in Melissant, van de Herv. kerkeraad van Herkingen en Hellendoorn, de ringpredikanten ds. Klootwijk, ds. Koele en ds. Vermaas, de heer Bouman, godsdienstonderwijzer te Hellendoorn en burgemeester Van Heijst.

De dienst ving aan met het zingen van Ps. 27 vers 3 en 5. Na votum, geloofsbelijdenis en het lezen van Lukas 17 vs. 1 —10, ging ds. Verweij voor in gebed.

Als tekst voor deze ure koos de scheidende predikant Lukas 17 vs. 10 : Alzo ook gij, wanneer gij zult gedaan hebben al hetgeen u bevolen is, zo zegt : Wij zijn onnutte dienstknechten, want wij hebben gedaan hetgeen wij schuldig waren te doen.

Na het zingen van Psalm 19 vs. 6 en 7, ontwikkelde Zeer. de volgende vier gedachten :

  1. een dienst, die een pacht is
  2. een dienst, die een voorrecht is
  3. een dienst, die waarde heeft
  4. een dienst, die geen verdienste heeft.

Tussenzang was Psalm 116 vers 9.

Na de prediking richtte ds. Verweij zich tot de verschillende kerkelijke colleges en degenen, die een functie in de kerk hebben, tot de ringcollega's, de aanwezige kerkenraden de- consulent Ds. Koele en de burgemeester. . '

Na het bidden van het Onze Vader zong de gemeente Psalm 72 vs. 11, waarna toespraken werden gehouden door ds. Klootwijk, namens de Zendingscommissies, waarvan ds. Verweij lange tijd secr.-penningmeester is geweest, door burgemeester Van Heijst, door ds. Koele, als pretor van de Ring en als consulent, door ouderling Roodzant en door de heer Baart, ouderling van de Geref. Kerk. Door de gemeente werd toegezongen Psalm 121 VS. 4.

Nadat ds. Verweij sprekers en gemeente hartelijk dank had gebracht voor het gesproken woord en de toegezongen bede, legde hij voor de laatste maal de zegen op de gemeente.

Van de gelegenheid om met een handdruk van ds. en mevr. afscheid te nemen, maakten zeer velen gebruik.

De Heere geve, dat in deze vacature weer spoedig voorzien moge worden, opdat de gemeente van Melissant weer een eigen" herder en leraar hebbe.

Share by: