Blijdschap in Herv. Gem. Melissant om Verenigingsgebouw "De Poort"
Met grote dankbaarheid heeft de Herv. Gemeente van Melissant zaterdagmiddag het nieuwe kerkelijke Verenigingsgebouw „De Poort" in gebruik genomen. De kleine Marjan Klok, met haar (bijna) vier lentes het oudste dochtertje van het dominees gezin, leek aanvankelijk elke medewerking te weigeren en de sleutel die ze pappa zou overhandigen ging dan ook bij herhaling grondwaarts; maar enige zachte drang bracht uitkomst. Samen met de kleine meid heeft Ds. H. F. Klok de deur ontsloten en dat betekende voor de Gemeente een historisch moment nu de vele verenigingsactiviteiten weer onder eigen dak plaats kunnen vinden.
Eenmaal binnen werd de vreugde dan ook door een aantal sprekers vertolkt en behalve goede woorden werden er ook fijne geschenken aangeboden,! ter meerdere glorie van het welgeslaagde gebouw waaraan de behoefte groot was. Dat viel te beluisteren in de woorden van Dhr. A. Troost die als begeleider van de bouwcommissie maar meer nog vanuit zijn langdurige ambtelijke verbondenheid — de genodigden ervan kon overtuigen dat het maar „aantobben" was geweest. Twee jaar geleden was het besluit tot nieuwbouw genomen en dat betekende een radicale oplossing voor de ruimtenood die er was. Die dateerde overigens als sinds 1933 omdat er toen op een oud huis een „nieuwe lap" was gezet zonder dat daar mee een afdoende oplossing was bereikt. Die werd ook niet verkregen door latere aanpassingen en het was dhr. Troost daarom te groter genoegen geweest in de bouwcommissie betrokken te zijn geweest. De luxe van het nieuwe gebouw ervarend vertolkte dhr. Troost dan ook de dank voor de vele ontvangen medewerking, zoals een welkome gift van keukencentrum Tieleman, de geweldige inbreng van de leden van de bouwcommissie, ook gewaagde dhr. Troost van het ontvangen van „een penningske van de weduwe"; een gift van duizend gulden van een ter ziele gegane zangvereniging en de vrijwel belangeloze medewerking van architect van Ingen waardoor zo'n tienduizend gulden kon worden bespaard. AI met al heeft de nieuwbouw ca. ƒ 200.000,— gekost.
Meerdere sprekers.
Meerdere sprekers boden daarop hun gelukwensen aan. Als eerste deed dat Burg. H. Bos, verwonderd over de fijne accommodatie waarin hij ook een aanwinst zag voor het hele dorp Melissant. Dhr. Bos complimenteerde het kerkbestuur met het feit dat de bouw geheel met eigen middelen is bekostigd zodat er geen aanspraak op gemeentelijke subsidie wordt gemaakt.
Ouderling W. de Vogel sprak daarop namens het Verjaringsfonds, een kapstok en een enveloppe met inhoud aanbiedend, gevolgd door Mevrouw M. Overweel-Wielaard die namens de Vrouwenvereniging een koffiezetapparaat en een kunstig geborduurd wandkleed aanbood.
Dhr. J. Keijzer, sprekend namens de Jeugdverenigingen bood een fraaie Bijbel met koperen sloten aan en Dhr. C. Grootenboer zorgde voor het klapstuk door namens de Zondagsschool een elektronisch orgel aan te bieden.
De Poort.
Aan het begin van de bijeenkomst had ds. Klok na met gebed en Bijbellezing geopend te hebben, in een korte meditatie verklaard welke motieven tot de keuze van de naam hadden geleid.
„We weten nauwelijks wat ons overkomt", liet ds. Klok weten; „een prachtig verenigingsgebouw, vlak voor het winterwerk gereed en onze dank jegens Hem is dan ook groot omdat Hij het deed gelukken". Ds. wees op een fraai schilderij dat de oude situatie in beeld brengt. Daarop staat een ijzeren poort via welke men vroeger het kerkterrein kon betreden en het heette dan ook vroeger dat men „door de poorte" ter kerke ging. Meer nog was de keus op „de Poort" gevallen — zo verklaarde ds. — omdat in het oude Israël de poort de plaats was waar men elkaar ontmoette, waar zaken werden gedaan, waar recht heerste en onrecht werd geweerd. Het was dan ook dominees hartelijke wens dat het nieuwe gebouw zo'n zelfde functie zal gaan vervullen, dat het een plaats van recht en gerechtigheid wordt, dat het de plaats is waar de Losser voorbij komt en dat het de plaats is waar Christus Zich wil neerzetten om hemels onderwijs te geven aan jong en oud die zich aan Zijn voeten willen zetten.
Ds. Klok bezag voorts dat de Poort de plaats is tussen de stad en tussen de omliggende wereld. Het gebouw „de Poort" staat dan ook tussen de Hervormde Gemeente en de omringende maatschappij. De Herv. leden mogen dan ook ingaan tot de dienst des Heeren en — toegerust en bediend vanuit het Woord — uitgaan in het alledaagse leven. Ds. herinnerde daarbij aan Christus' woorden waarin Hij zich de deur der schapen noemt; zij zullen m- en uitgaan en weide vinden.
Ds. eindigde zijn openingswoord met de hartelijke wens dat „De Poort" tot zegen gesteld moge worden opdat velen eenmaal zullen mogen binnengaan in de Poort van het nieuwe Jeruzalem om aldaar eeuwig weide te vinden.
Dit artikel werd u aangeboden door:
Eilanden-Nieuws
Ik ben verblijd, wanneer men mij
Godvruchtig opwekt: "Zie, wij staan
Gereed, om naar Gods huis te gaan;
Kom, ga met ons en doe als wij."
Ps. 122 vers 1